Rishikesh India

Ashrams en resorts voor welzijn in de Himalaya

Welkom in de geboorteplaats van Yoga: Rishikesh

Rishikesh is een stad en gemeente in het district Dehradun in de Indiase staat Uttarakhand.
Volgens de Indiase volkstelling wonen er 65.000 mensen in Rishikesh.

Rishikesh wordt ook wel de wereldhoofdstad van de yoga genoemd, vanwege zijn vele yogacentra. Het ligt aan de voet van de Himalaya in Noord-India en wordt ook wel de toegangspoort naar de Himalaya genoemd.
Er is volop te doen en te zien, ook als je niet van plan bent een yogales te gaan volgen.
Omdat Rishikesh een heilige stad is mag er geen alcohol genuttigd worden.
Artiesten zoals de Beatles zijn er op bezoek geweest in de ashram van Maharishi Mahesh Yogi.

Geschiedenis van Rishikesh

Meer dan 15 duizend jaar geleden arriveerde Adiyogi Vishnu, de eerste yogi, in dit deel van de mystieke Himalaya. Hij verspreidde de mystieke kennis van yoga onder de mensheid om het menselijk bewustzijn te verrijken. Een van zijn volgelingen, Agastya Muni, verspreidde de kennis vervolgens naar yogi’s in de Himalaya en vele duizenden Indiërs in andere delen van India.

Tegenwoordig is Rishikesh, gelegen aan de Ganges, een heilige plek voor hindoes. De plek ontleend zijn naam aan de rishi (guru’s) met hun lange haren (kesh) die in de bossen mediteren waar zij op zoek zijn naar contact met het universum. Maar het is ook de tweede naam van de Hindoestaanse god Vishnu (ook wel Hrishkesh genoemd) en betekent ‘controle over je gedachten en emoties’.

 
 

Kalmerende energie

Door het ontstaan van yoga in Rishikesh heeft de plek een grote aantrekkingskracht verkregen op veel yogabeoefenaars die de plek maar al te graag willen bezoeken om de kalmerende energie te ervaren zodat zij er uiteindelijk hun innerlijke rust kunnen vinden. Datzelfde ervoer ik ook toen ik er in 1994 voor het eerst arriveerde. Rishikesh was toen nog geen grote stad, maar een eenvoudig dorp met hutjes waarbij je de rishi’s overal nog tegenkwam.

Mede door de aanwezigheid van de kalmerende en spirituele energie van de plek bied ik hier de Yoga Docententraining en de Yoga Wellness Retreat aan. Ik koos voor een resort dat ongeveer tien kilometer buiten de stad is gevestigd zodat deelnemers meer tot rust kunnen komen door de aanwezigheid van de omringende natuur. De energie van de guru’s die hier vroeger mediteerden kunt u nog steeds voelen terwijl de ashram net buiten het centrum is gevestigd.